De celwand van een cel zal je alleen terugvinden bij een plantencel, want bij een dieren cel komt die namelijk niet voor.
Bouw
De celwand bstaat voornamelijk uit cellulose. Cellulose bestaat uit vezelige moleculen die in lagen op elkaar liggen, waartussen mazen voorkomen. Op die manier is de celwand doorlaatbaar voor de meeste moleculen.
Bij jonge plantencellen is er alleen een dunne celwand aanwezig, die uit cellulose bestaat, namelijk de primaire celwand. Tussen primaire celwanden van aburige celwanden ligt het middenlamel dat de naburige cellen aan elkaar kleeft.
Als de cel ouder wordt en stopt met groeien, dan gaat het de celwand verstevigen. Dit kan gebeuren door de primaire celwand te verstevigen. Anderen gaan een secundaire celwand, tussen de primaire celwand en het membraan ontwikkelen. Deze bestaat uit houtstoffen en eventuel kurkstoffen.
Soms ontwikkeld zich er nog een tertiaire celwand.
De celwanden isoleren niet, het cytoplasma van de naburige cellen zijn met elkaar verbonden door middel van plasmodesmata, dit zijn kanalen doorheen de celwand.
Functie
De celwand geeft stevigheid aan de cel en beschermt de celwand tegen afbraak of ongunstige omstandigheden.